Ένας πορτοκαλί διάδρομος γεφυρώνει τις στέγες του Ρότερνταμ

Το ολλανδικό αρχιτεκτονικό στούντιο MVRDV δημιούργησε το Rotterdam Rooftop Walk, μια προσωρινή, φωτεινή πορτοκαλί εγκατάσταση που διασχίζει τις ταράτσες δύο διπλανών κτιρίων στο Ρότερνταμ.

Το Rotterdam Rooftop Walk εκτείνεται έως το Παγκόσμιο Κέντρο Εμπορίου του Ρότερνταμ, δημιουργώντας μια γέφυρα μέχρι το πολυκατάστημα Bijenkorf της πόλης.

Η 600 μέτρων μήκους, εγκατάσταση φτιάχτηκε από την κατασκευαστική εταιρεία Dutch Steigers στο πλαίσιο του Rotterdam Rooftop Days, ενός φεστιβάλ που επινοεί νέους χώρους, δίνοντας έτσι την ευκαιρία στους επισκέπτες να περιπλανηθούν στις στέγες της πόλης και να ανακαλύψουν τις εκθέσεις που βρίσκονται στον τελευταίο όροφο των κτιρίων.

Ξεκινώντας από το Παγκόσμιο Κέντρο Εμπορίου του Ρότερνταμ, ο πορτοκαλί διάδρομος του MVRDV εξαπλώνεται σε όλη τη γραμμή της οροφής του. Η δομή του διαδρόμου υποστηρίζεται από ένα σύστημα σκαλωσιάς που ανεβαίνει και πέφτει κατά μήκος της τοπογραφίας των στέγης των κτιρίων.

Χώροι πρασίνου που δημιουργήθηκαν από τους αρχιτέκτονες τοπίου Lola καθώς και μια σειρά από εκθέσεις και εγκαταστάσεις οργανώθηκαν στις στέγες με στόχο να αυξήσουν την ευαισθητοποίηση γύρω από τη χρηστικότητα των χώρων στις ταράτσες, ειδικά για τη ζωή των φυτών, την αποθήκευση νερού και την παραγωγή τροφίμων και ενέργειας.

Από το Παγκόσμιο Κέντρο Εμπορίου του Ρότερνταμ, η εγκατάσταση Rotterdam Rooftop Walk γεφυρώνει δύο στέγες, 30 μέτρα πάνω από το Coolsingel, έναν από τους πιο γνωστούς δρόμους της πόλης.

Αφού διασχίσει το Coolsingel, ο μήκους 600 μέτρων διάδρομος οδηγεί τους επισκέπτες στην ταράτσα του πολυκαταστήματος Bijenkorf, η οποία είναι παρόμοια διακοσμημένη με εγκαταστάσεις και εκθέσεις από διάφορους καλλιτέχνες, αρχιτέκτονες και σχεδιαστές.

«Το 2016, για τον εορτασμό των 75 χρόνων από την ανοικοδόμηση του Ρότερνταμ, σχεδιάσαμε τα Stairs to Kriterion, τα οποία προσέλκυσαν σχεδόν 370.000 επισκέπτες»δήλωσε ο ιδρυτής του MVRDV Winy Maas. «Τότε προέκυψε η ιδέα ότι θα ήταν καλό να γίνει η συνέχεια του έργου».

«Δεν πρέπει μόνο να καταλαμβάνουμε τις στέγες μας και να τις κάνουμε πιο πράσινες, αλλά και να τις συνδέσουμε ώστε να προσφέρουμε στους Rotterdammers ένα νέο πάρκο στον τελευταίο όροφο!», συνέχισε ο Μάας. «Για αυτό, το πορτοκαλί χαλί και η γέφυρα του Coolsingel είναι μια ωραία αρχική περίπτωση δοκιμής».

Νωρίτερα το 2022 και επίσης ως μέρος των Rooftop Days του Ρότερνταμ, το στούντιο αποκάλυψε τα σχέδιά του σχετικά με την εγκατάσταση μιας γιγάντιας ροζ σκάλας στο εξωτερικό του Het Nieuwe Instituut της πόλης που θα οδηγεί σε μια πλατφόρμα θέασης στην οροφή του.

Πηγή : dezeen.com