Εγκαινίασε τον πρώτο «ηλιακό» δρόμο η Γαλλία

Η Γαλλία εγκαινίασε σε ένα χωρίο της Νορμανδίας, τον πρώτο δρόμο στον κόσμο ο οποίος είναι στρωμένος με ηλιακά πάνελ. Ο δρόμος μήκους 1 χιλιομέτρου, στο χωριό Tourouvre-au-peche, είναι καλυμμένος με 2.800 τετραγωνικά μέτρα ηλιακών πάνελ, και εγκαινιάστηκε την Πέμπτη που μας πέρασε από την Υπουργό οικολογίας, Segolene Royal.

Το 2014, ένα ποδηλατοδρόμος στο Krommenie της Ολλανδίας, στρώθηκε με ηλιακά πάνελ και παρόλα τα προβλήματα, παρήγαγε 3.000kWh, ενέργεια αρκετή για να τροφοδοτήσει ένα σπίτι για έναν χρόνο. Ωστόσο, τα λεφτά τα οποία χρειάστηκαν για την κατασκευή αρκούσαν για 520.000 kWh ενέργειας.

Προτού εγκαταστήσουν τα ηλιακά πάνελ στον δρόμο, ο οποίος αποκαλείται Watway, αυτά είχαν δοκιμαστεί σε 4 πάρκινγκ αυτοκινήτων στην Γαλλία. Ο κατασκευαστή των πάνελ ήταν η εταιρεία Colas, μέρος του group Bouygues, και το έργο χρηματοδοτήθηκε από την κυβέρνηση.

H Segolene δήλωσε ότι θα ήθελε να δει ηλιακά πάνελ και σε άλλους αυτοκινητόδρομους της Γαλλίας, μήκους 1.000 χιλιομέτρων, ωστόσο τα πάνελ σε επίπεδες επιφάνειες δεν είναι τόσο αποδοτικά όσο είναι τα πάνελ που βρίσκονται σε επιφάνειες με κλίση, όπως οι σκεπές.

Ο Jean-Louis Bal, πρόεδρος της Ένωσης Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, δήλωσε, «Θα πρέπει να δούμε το κόστος, την παραγωγή ενέργειας και την διάρκεια ζωής. Αυτή την στιγμή δεν έχω τις απαντήσεις».

H Colas αναφέρει ότι τα πάνελ έχουν καλυφθεί με ρητίνη που περιέχει λεπτά φύλλα πυριτίου, κάνοντάς τα αρκετά δυνατά να αντέξουν την κίνηση, ακόμη και από βαριά φορτηγά. Η εταιρεία ελπίζει να μειώσει το κόστος τον πάνελ στο μέλλον, καθώς έχει ήδη προγραμματίσει 100 άλλες εγκαταστάσεις σε δρόμους, στην Γαλλία αλλά και το εξωτερικό.

 

Πηγή: profilnet.gr