Εντυπωσιάζει το … Skelleftea

Διεθνές βραβείο κέρδισε η εταιρεία White Arkitekter για το project Skelleftea που εκπόνησε και αφορά μια κατασκευή από ξύλο και γυαλί, όπου θα φιλοξενείται πολιτιστικό κέντρο, αλλά και ξενοδοχείο. Το συγκεκριμένο έργο αναμένεται να ολοκληρωθεί το 2019.

Το συγκεκριμένο έργο θα κατασκευαστεί λίγο κάτω από τον Αρκτικό Κύκλο, στο βόρειο τμήμα της Σουηδίας, στην πόλη της Skellefteå. Μιας πόλης, η οποία έχει μακρά παράδοση στην αρχιτεκτονική και στις κατασκευές με ξύλο. Το συγκεκριμένο οίκημα θα αποτελείται από 19 ορόφους, με το συνολικό ύψος να αγγίζει τα 76 μέτρα. Η συγκεκριμένη κατασκευή θα φιλοξενεί το τοπικό θέατρο Västerbotten, το μουσείο Anna Nordlander, γκαλερί τέχνης, την τοπική βιβλιοθήκη, καθώς κι ένα 5αστερο ξενοδοχείο 16 ορόφων.

skelleftea-kulturhus-03-w-736x460

Η συνολική έκταση του συγκεκριμένου χώρου θα αγγίζει 24.940 τετραγωνικά μέτρα, θα είναι κατασκευασμένο από ξύλο και γυαλί. Η επιλογή των συγκεκριμένων υλικών έγινε ώστε να το κτίριο να ξεχωρίζει για την ευελιξία που θα προσφέρει, μιας και οι τοίχοι θα μπορούν να σύρονται, ώστε οι διαθέσιμοι χώροι να προσαρμόζονται κατά το δοκούν ανάλογα την περίσταση. Όπως δήλωσε κι ο επικεφαλής αρχιτέκτονας του project, Oskar Norelius, «Είμαστε τρομερά υπερήφανοι που έχουμε τη δυνατότητα να υλοποιήσουμε το συγκεκριμένο εγχείρημα. Ένα project το οποίο θα συνδυάζει θεμέλιους λίθους της αρχιτεκτονικής».

Το Skellefteå περιτριγυρίζεται από πυκνό δάσος, με την κατασκευή του να συνδυάζει παλιές και νέες μεθόδους κατασκευής, καθώς καινοτόμες τεχνικές που θα δούμε στο άμεσο μέλλον. Ο Oskar Norelius, δήλωσε επίσης πως, «Το εν λόγω πολιτιστικό κέντρο έπρεπε να είναι κατασκευασμένο με ξύλο. Έτσι αποδίδουμε φόρο τιμής στην μεγάλη παράδοση ξυλείας που έχει η συγκεκριμένη περιοχή και ελπίζουμε να έχουμε μια άρτια συνεργασία με τη τοπική βιομηχανία ξυλείας». Η χρήση του γυαλιού θα επιτρέπει να απεικονίζεται με τον καλύτερο δυνατό τρόπο η εσωτερική διακόσμηση, προσφέροντας έτσι ένα ευήλιο κι ευάερο περιβάλλοντα χώρο.

skelleftea-kulturhus-02-ww-736x415

Ο σκελετός του κτιρίου θα είναι κατασκευασμένος από επικολλητή ξυλεία, η οποία θα ενισχύεται από δικτύωμα χάλυβα, για ακόμα μεγαλύτερη αντοχή. Επιπλέον θα υπάρχουν και πλάκες από σκυρόδεμα για έξτρα ενίσχυση. Στην κατασκευή του θα εμπλακεί η κατασκευαστική εταιρεία Florian Kosche AS. Όλο το οικοδόμημα θα είναι τρομερά ανθεκτικό σε κάθε καιρική μεταβολή, ενώ θα φέρει και βιοκλιματικό σχεδιασμό, μιας και στην ταράτσα θα υπάρχουν αρκετές δόσεις πρασίνου. Στο ισόγειο θα υπάρχουν πολλές και διαφορετικές είσοδοι, οι οποίες θα ενισχύουν το δυναμισμό του lobby.

Το Skellefteå αναμένεται να είναι το ψηλότερο κτίριο που θα έχει κατασκευαστεί ποτέ με αυτές τις τεχνικές και σίγουρα θα προσδώσει ακόμα μεγαλύτερο prestige σε αυτή την απομακρυσμένη πόλη. Το συγκεκριμένο project είναι από τα πλέον πρόσφατα στον τομέα των ξύλινων κατασκευών κτιρίων, αλλά αποδεικνύει περίτρανα πως ο αρχιτεκτονικός, αλλά και κατασκευαστικός κλάδος έχουν κάνει τρομερά άλματα προόδου.

 

Πηγή: www.profilnet.gr