Ισπανία: Ένα εντυπωσιακό πράσινο έργο μεταμορφώνει μια πόλη

Η πρόταση ανάπλασης του βόρειου τμήματος της λεωφόρου Rambla de la Girada στη Βιλαφράνκα Ντελ Πενέδες, μια κωμόπολη στην Ισπανία, αξίζει την προσοχή όλων μας. Και τούτο γιατί μέσω αυτής δίνεται προτεραιότητα στην αργή κινητικότητα και διασφαλίζεται η καθολική προσβασιμότητα.

Η πρόταση έρχεται από την batlleiroig, η οποία κέρδισε το δημόσιο διαγωνισμό για την ανάπλαση της Rambla. Η batlleiroig παρέδωσε το βασικό έργο για το βόρειο τμήμα με μια βιώσιμη αποκατάσταση που συν τοις άλλοις διπλασιάζει την περιοχή πρασίνου.

Όπως εξήγησε ο δημοτικός σύμβουλος Πολεοδομίας, Φρανσίσκο Ρομέρο, η κυβέρνηση επιθυμεί να προτείνει ένα σούπερ μπλοκ στο πρώτο τμήμα της Rambla με ανακαίνιση από πρόσοψη σε πρόσοψη ώστε να δοθεί προτεραιότητα στην περιοχή πρασίνου, να περιοριστεί η χρήση οχημάτων, να γίνει η περιοχή πιο φιλική για τους πεζούς και να προωθηθεί η βιοποικιλότητα.

Η Rambla θα γίνει ουσιαστικά ένας πράσινος διάδρομος που θα συνδέεται με το Πάρκο και άλλες οικιστικές περιοχές. Ο παραλιακός δρόμος θα καθαριστεί από την εισβολή των αυτοκινήτων. Θα προσφέρεται ελεύθερη μετακίνηση στον πεζό σε όλο το δρόμο.

Το τελικό έργο αναμένεται να λάβει έγκριση εντός του πρώτου τριμήνου του επόμενου έτους. Οι κατασκευαστικές εργασίες θα ξεκινήσουν τον Ιούλιο και θα διαρκέσουν επτά μήνες. Επομένως, η τελική εικόνα αυτού του τμήματος του παραλιακού δρόμου θα ολοκληρωθεί στις αρχές του 2023.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΓΙΑ ΤΟ ΕΡΓΟ

Ο παραλιακός δρόμος σήμερα έχει ένα παραδοσιακό συμμετρικό τμήμα όπου το αυτοκίνητο δυστυχώς πρωταγωνιστεί, ενώ ο χώρος για τους πεζούς έχει μπει σε δεύτερη μοίρα. Με το νέο έργο, όμως, αναμένεται η μεγιστοποίηση της περιοχής για τους πεζούς, η μείωση της διέλευσης οχημάτων και η αύξηση των χώρων πρασίνου.

Κάπως έτσι πρόκειται να δημιουργηθεί ένας νέος οικολογικός πράσινος διάδρομος, που προωθεί την κοινωνική συνοχή και την απαλλαγή από εκπομπές άνθρακα με στόχο τη δημιουργία μιας πιο υγιούς πόλης.

ΑΥΤΟΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΤΟΥ ΝΕΡΟΥ ΒΡΟΧΗΣ

Στο έργο συμπεριλαμβάνεται ένα βιώσιμο αστικό σύστημα αποχέτευσης (SUDS) που συγκρατεί, πλαστικοποιεί κλπ το νερό της βροχής εντός της περιοχής. Τα SUDS μειώνουν μεταξύ άλλων το νερό που φτάνει στο δημοτικό αποχετευτικό δίκτυο.

Για την ανάπλαση του πεζόδρομου, αποφασίστηκε η μεγιστοποίηση του πρασίνου. Προγραμματίζονται σχετικές κινήσεις που θα ευνοήσουν τη βιοποικιλότητα.

Για να είναι δυνατή η καλή βιώσιμη διαχείριση των όμβριων υδάτων, σχηματίζονται δύο βιότοποι που συγκεντρώνουν το νερό σε όλη τη λεωφόρο και το οδηγούν στα χαμηλά σημεία. Χάρη σε μερικά αναχώματα, κατασκευασμένα με ανακυκλωμένα στοιχεία από τα μπάζα της κατασκευής, είναι δυνατό να φρενάρουν και να ελέγξουν καλύτερα την ταχύτητα του νερού.

ΜΙΑ ΣΥΜΜΕΤΡΙΚΗ ΔΙΑΜΟΡΦΩΣΗ

Ολόκληρος ο παραλιακός δρόμος διαμορφώνεται από ένα τμήμα συμμετρικού τύπου. Για να “ηρεμήσει” ο δρόμος, ο χώρος για το όχημα περιορίζεται στη μία λωρίδα ανά κατεύθυνση και εξαλείφονται κιόλας οι υπάρχουσες λωρίδες στάθμευσης.

Ακόμη, υπάρχουν στο πλάνο χώροι ανάπαυσης με αστική επίπλωση κάτω από τη σκιά των δέντρων. Οι υποδειγματικές μπανανιές θα διατηρηθούν αφού αποτελούν μέρος της Rambla και έχουν μεγάλη βοτανική αξία. Θα φυτευτούν δύο νέες δεντροστοιχίες (μία σε κάθε πλευρά) για να δημιουργηθεί στο χώρο περισσότερη σκιά.

ΤΡΕΙΣ ΒΑΘΜΙΔΕΣ ΚΑΤΑ ΜΗΚΟΣ ΤΟΥ ΔΡΟΜΟΥ

Λόγω της κλίσης της Rambla, η πρόταση περιλαμβάνει τη διαμόρφωση τριών βαθμίδων κατά μήκος του δρόμου για τη δημιουργία μικρότερων επίπεδων χώρων ανάπαυσης που είναι πιο φιλικοί και με περισσότερες δυνατότητες χρήσης.

Με αυτόν τον τρόπο- μειώνοντας την κλίση στο μηδέν- είναι πιο εύκολο να ενσωματωθεί ένα μαλακό πεζοδρόμιο με χαλίκι και να εφαρμοστούν αστικά έπιπλα και παιδικά παιχνίδια. Σε αυτό το τμήμα υπάρχουν τρεις βεράντες αντίστοιχα, που συνδέονται μεταξύ τους με προσβάσιμες ράμπες.

Εικόνα: Διαμήκης τομή της περιοχής παρέμβασης του έργου

Πηγή: batlleiroig.com