Καναδάς: Ολοκληρώθηκε ο ουρανοξύστης Alberni που σχεδίασε ο Kengo Kuma

Το ιαπωνικό αρχιτεκτονικό γραφείο Kengo Kuma & Associates ολοκλήρωσε τον 43 ορόφων ουρανοξύστη Alberni στη συνοικία Coal Harbour του Βανκούβερ, στον Καναδά. Τo καμπυλωτό σχήμα του σχηματίζει τόξο, απομακρυνόμενο από τον δρόμο, και ισιώνει κοντά στο υψηλότερο σημείο του.

Σύμφωνα με το γραφείο, ο ουρανοξύστης σχεδιάστηκε κατά τρόπον που να αντιδρά στο περίγραμμα των κτηρίων στον ορίζοντα του Βανκούβερ, πόλη γνωστή για την πυκνότητα ουρανοξυστών καλυμμένων με υαλοπίνακες. «Η ομοιομορφία της υλικότητας των ουρανοξυστών του Βανκούβερ είναι ταυτοχρόνως η δύναμή του – ένα χαρακτηριστικό, ενοποιημένο τοπίο – και η ευκαιρία να προσφέρει κάτι διαφορετικό» είπε ο Kuma. «Οι αποφάσεις μας ήταν λιγότερο μια ευθεία αντίδραση στο πανταχού παρόν γυαλί και περισσότερο μια πρόθεση να δημιουργήσουμε έναν ουρανοξύστη του οποίου η υψηλή μάζα θα αποτελείτο από μικρότερα τμήματα, παραμένοντας στη σφαίρα του μετάλλου και του ξύλου» συνέχισε.

«Αυτά που μας ενδιαφέρουν είναι στις σχέσεις με τα περιβάλλοντα αντί στα πράγματα αυτά καθεαυτά μόνον, και πολλαπλά μικρότερα τμήματα προτείνουν μια πιο πορώδη σχέση – σε αντίθεση με βαρύτερους συμπαγείς όγκους – με την τοποθεσία μέσω θέας, αέρα, φωτός. Για εμάς, ένα κτήριο δεν είναι ένα αυτόνομο αντικείμενο αλλά μια σειρά σχέσεων τη δυνατότητα των οποίων δίνουν αρχιτεκτονικές δράσεις. Κάποιοι βλέπουν κτήριο· εμείς βλέπουμε συσχετίσεις και δραστηριότητες»