Το γιαπωνέζικο σπίτι: Αρχιτεκτονική και ζωή μετά το 1945

Παρουσιάζει ένα πρότυπο οικίας, προβάλλοντας μια ολοκληρωμένη minimal δομή. Το σπίτι μας, ακόμη και η προσωπικότητά μας έχουν μια άρρηκτη σχέση με την γιαπωνέζικη αρχιτεκτονική όσο με καμιά άλλη αρχιτεκτονική στον κόσμο, ειδικά τα τελευταία 70 χρόνια που επηρέασε όλες τις μοντέρνες σύγχρονες τάσεις του αρχιτεκτονικού design. 

Μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο η εκτενής καταστροφή του Τόκυο και άλλων μεγάλων πόλεων της Ιαπωνίας, γέννησε την επείγουσα ανάγκη για νέες ιδέες και πειραματισμούς. Οι Γιαπωνέζοι αρχιτέκτονες χρησιμοποίησαν τα σχέδιά τους για ριζοσπαστικές προτάσεις και ανανεωτικές λύσεις, ασκώντας παράλληλα κριτική της μεταπολεμικής κοινωνίας.

 

Στο Βarbican Center του Λονδίνου, που είναι ένα από τα μεγαλύτερα Κέντρα Τέχνης στον κόσμο, μπορεί να δει κανείς πόσο η αρχιτεκτονική, αλλά και η ζωή στην Ιαπωνία έχει αλλάξει μετά το 1945.

Το Γιαπωνέζικο Σπίτι παρουσιάζει ένα πρότυπο οικίας, προβάλλοντας μια ολοκληρωμένη minimal δομή. Είναι χωρισμένο σε δωμάτια, περιλαμβάνει μικρούς κήπους και ειναι διακοσμημένο με φυτά, SANAA rabbit chairs, και διάφορα αντικείμενα, όπως βιβλία, δίσκους των Brian Eno και των Sonic Youth και τα γιαπωνέζικα Muji καλλυντικά.

Παράλληλα με το Γιαπωνέζικο Σπίτι εκτίθεται και ένα ξύλινο tea-house, το οποίο είναι χτισμένο από φοιτητές του Πανεπιστημίου του Kingston, και σχεδιασμένο από τον διάσημο αρχιτέκτονα Terunobu Fujimori.

Η έκθεση είναι μια συν-διοργάνωση του Japan Foundation , του Barbican Center, του Εθνικού Μουσείου Maxxi της Ρώμης και του Μουσείου Μοντέρνας Τέχνης του Tόκυο. H έκθεση θα διαρκέσει μέχρι τις 27 Ιουνίου.

Πηγή: ependitislive.gr