Το νέο Μέγαρο Πολιτισµού στο Μπακού του Αζερµπαϊτζάν, έργο της Zaha Hadid

Μεταξύ των τελευταίων έργων της Zaha Hadid, της παγκοσµίως γνωστής Αρχιτέκτονος (Ιρανικής καταγωγής) είναι το νέο Μέγαρο Πολιτισµού της πρωτεύουσας Μπακού του Αζερµαϊτζάν, το οποίο φέρει το όνοµα του Προέδρου της χώρας, Geidar Aliev. Η πρωτότυπης σχεδίασης αίθουσα συναυλιών του µεγάρου που παρουσιάζεται στην συνέχεια, χαρακτηρίζεται από απαλές αρµονικές γραµµές και είναι πλήρως επενδεδυµένη µε φυσικό ξύλο.

heydar-aliyev-2

Το κέλυφος του κτιρίου περιλαµβάνει αρκετές επιφάνειες διαφωτίστων υαλοτοίχων για την ελαχιστοποίηση των αναγκών σε τεχνητό φωτισµό κατά την διάρκεια της ηµέρας. Η αίθουσα των συναυλιών, χωρητικότητος 2.000 ατόµων, είναι ίσως το πιο ενδιαφέρον τµήµα του συγκροτήµατος.

heydar-aliyev-3

Οι επιφάνειές της είναι ασύµµετρες και συνεχείς, χωρίς να υπάρχει εµφανής διαχωρισµός µεταξύ οροφής, τοίχων και δαπέδου. Όλες οι επιφάνειες είναι καλυµµένες µε φυσική ξυλεία, το δε ακουστικό αποτέλεσµα είναι εξαίσιο. Οι εργασίες κατασκευής του συγκροτήµατος έχουν προχωρήσει σηµαντικά και σύντοµα αναµένονται τα επίσηµα εγκαίνια.

 heydar-aliyev-4
Πηγή: www.profilnet.gr