5 ηλιακά κτίρια αλλάζουν την αρχιτεκτονική

apple-1

Από το «διαστημόπλοιο» των κεντρικών γραφείων της Apple μέχρι τις νέες εγκαταστάσεις της General Electric στη Βοστόνη, μία σειρά από κατασκευές που έχουν ενσωματώσει την ηλιακή τεχνολογία, ανεβάζουν τον πήχη και στο σχεδιασμό των κτιρίων, σε παγκόσμιο επίπεδο.

Τα νέα κεντρικά γραφεία της Apple στο Cupertino, αναμένεται να αποτελέσουν ένα από τα πιο «πράσινα» κτίρια του πλανήτη, συνδυάζοντας την εξοικονόμηση ενέργειας με το κορυφαίο design. Με τις τιμές της ηλιακής ενέργειας να έχουν μειωθεί σε χαμηλά επίπεδα ρεκόρ και την πρόοδο στην αρχιτεκτονική των κτιρίων να βρίσκεται στα ύψη, οι περισσότεροι αρχιτέκτονες και σχεδιαστές στρέφονται στην ηλιακή ενέργεια για, για να μειώσουν το κόστος, αλλά όχι την αισθητική. Στο πλαίσιο αυτό, μερικά από τα κορυφαία κατασκευαστικά έργα στον κόσμο, ξεχωρίζουν για την ενσωμάτωση των φωτοβολταϊκών στις ταράτσες τους και την πρόσοψή τους. Χαρακτηριστικά παραδείγματα αποτελούν και 5 από τα πιο πολυσυζητημένα έργα, που θα αναφερθούν παρακάτω και τα οποία μπορείτε να δείτε και στις φωτογραφίες στην αρχή του άρθρου.

Το «διαστημόπλοιο» της Apple

Τα νέα κεντρικά της Apple στο Cupertino θα παράγουν πάνω από 16 μεγαβάτ ηλεκτρικής ενέργειας από φωτοβολταϊκά πάνελ που έχουν τοποθετηθεί στη στέγη του κτιρίου, το κόστος του οποίου θα φθάσει τα 5 δισ. δολάρια και πέραν του ότι θα περιέχει τα μεγαλύτερα «κομμάτια» γυαλιού, θα αποτελείται και από μία από τις μεγαλύτερες ηλιακές συστοιχίες, του ιδιωτικού χώρου, σε παγκόσμιο επίπεδο. Στις εγκαταστάσεις της μάλιστα, θα παράγεται και ισχύς 4 μεγαβάτ από κυψέλες καυσίμου βιοαερίου και άλλες πηγές ανανεώσιμης ενέργειας. Τέλος, από το σύνολο των 175 στρεμμάτων του οικοπέδου, το 80% θα είναι χώροι πρασίνου και για το λόγο αυτό θα προστεθούν 2.500 νέα δέντρα, φθάνοντας το συνολικό αριθμό στα 7.000 δέντρα.

Ο ουρανοξύστης εκτός δικτύου στη Μελβούρνη

Ο Sol Invictus, ένα ουρανοξύστης 60 ορόφων, έχει σχεδιαστεί με τέτοιο τρόπο, ώστε να μπορέσει μελλοντικά, να προσφέρει στους κατοίκους του, την «εμπειρία» της ζωής εκτός δικτύου ηλεκτρικού ρεύματος. Πιο συγκεκριμένα, η εταιρεία Peddle Thorp Architects, σχεδίασε ένα κτίριο, η πρόσοψη του οποίου είναι ολοκληρωτικά τυλιγμένη από φωτοβολταϊκά πάνελ και στην ταράτσα του υπάρχουν ανεμογεννήτριες και ένα τεράστιο σύστημα αποθήκευσης της μπαταρίας. Ο σχεδιασμός του ουρανοξύστη μάλιστα, είναι τέτοιος,  ώστε με μία κλίση στο κτίριο, να μπορεί να συλλέγει όσο το δυνατόν περισσότερη ηλιακή ενέργεια, κατά τη διάρκεια της κίνησης του ηλίου (σ.σ. της γης στην πραγματικότητα) από την ανατολή προς τη δύση. Αξιοποιώντας δε, τους ηλιακούς συλλέκτες στην πρόσοψη και όχι την οροφή,  οι σχεδιαστές κατάφεραν να επεκτείνουν το τετραγωνικό μήκος που θα διατίθεται για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας από τα 4.305 τετραγωνικά πόδια στα 37.673 τετραγωνικά πόδια. Με τη δυναμική αυτών των συλλεκτών λοιπόν, είναι σε θέση να καλύψουν  περίπου το 50% των ενεργειακών αναγκών του κτιρίου, με τους σχεδιαστές να ελπίζουν ότι με βελτίωση της αποδοτικότητας και άλλες σχετικές επεμβάσεις, ο αριθμός θα φθάσει κοντά στο 100%, όταν το έργο θα έχει ολοκληρωθεί, μέσα στα επόμενα τρία ή τέσσερα χρόνια. Αξίζει τέλος να σημειωθεί ότι ο ουρανοξύστης, έχει ήδη πάρει το όνομα Sol Invictus, που μεταφράζεται «Ανίκητος Ήλιος», επισημαίνοντας έτσι τον αειφόρο σχεδιασμό του.

melbourne

Το ηλιακό «πέπλο» της General Electric

Ως φόρο τιμής στην θαλάσσια κληρονομιά της Βοστώνης, η νέα αειφόρος και βιώσιμη έδρα της εταιρείας General Electric, με θέα το κανάλι Fort Point της πόλης, θα περιλαμβάνει ένα ηλιακό «πέπλο», το οποίο και θα αποτελείται από ηλιακές επιφάνειες, που θα αφήνουν τον ήλιο να περνάει μέσα στο κτίριο, αφού όμως περάσει πρώτα από τα φωτοβολταϊκά πάνελ. Παράλληλα, η GE έχει σχεδιάσει μία σειρά από δενδροφυτεύσεις, αλλά και τη δημιουργία κήπων στην ταράτσα του κτιρίου, καθώς και σύστημα για την αντιμετώπιση μια μελλοντικής ανόδου της στάθμης του νερού στο κανάλι. Τέλος για να αυξήσει τη χρήση των μέσων μαζικής μεταφοράς, την ποδηλασία και το περπάτημα στην εργασία, θα δημιουργηθούν μόνο 30 θέσεις στάθμευσης για τους περισσότερους από 800 εργαζομένους των κεντρικών της γραφείων.

ge

Το Gigafactory της Tesla

Από 100% ανανεώσιμες πηγές ενέργειας θα τροφοδοτείται το νέο Gigafactory της Tesla στη Νεβάδα, το οποίο είναι ένα από τα μεγαλύτερα εργοστάσια παγκοσμίως και σίγουρα το μεγαλύτερο με σχεδόν μηδενική κατανάλωση ενέργειας. Πρόκειται για το εργοστάσιο στο οποίο θα κατασκευάζονται όλες οι μπαταρίες για τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα της εταιρείας, η παραγωγή των οποίων αναμένεται να «εκτοξευθεί» τα επόμενα χρόνια, σύμφωνα και με όσα έχει ανακοινώσει η ίδια η εταιρεία. Στις εγκαταστάσεις του υπάρχουν πέραν των φωτοβολταϊκών και των ανεμογεννητριών και μία σειρά από άλλες τεχνολογίες των ΑΠΕ και μάλιστα, η εταιρεία αποφάσισε να μην κατασκευάσει αγωγό φυσικού αερίου, για αυτό το λόγο, για να γίνεται δηλαδή χρήση 100% των ΑΠΕ, για την κάλυψη των αναγκών του Gigafactory.

tesla

Το διεθνές σχολείο της Κοπεγχάγης

Πάνω από 12.000 έγχρωμους ηλιακούς συλλέκτες θα περιλαμβάνουν οι εγκαταστάσεις του νέου διεθνούς σχολείου της Κοπεγχάγης στη Δανία, γεγονός που θα την αναδείξει στο κτίριο με τη μεγαλύτερη ηλιακή πρόσοψη του κόσμου, όταν θα ολοκληρωθεί, το 2017. Το όλο σχέδιο μάλιστα, περιλαμβάνει και την εισαγωγή σχετικού μαθήματος στο σχολείο, με τους 1.200 μαθητές του να παρακολουθούν τη λειτουργία των φωτοβολταϊκών πάνελ και την παραγωγή ενέργειας σε πραγματικό χρόνο, ενισχύοντας τις γνώσεις τους στη φυσική και τα μαθηματικά.

copenhagen

Πηγή : www.profilnet.gr