Οδηγίες συντήρησης κουφωμάτων

 

Τα κουφώματα αλουμινίου χαρακτηρίζονται από τις υψηλές αντοχές τους στις καιρικές συνθήκες και στο χρόνο. Για τη διασφάλιση της διαχρονικά καλής λειτουργίας και της άψογης εμφάνισης των κουφωμάτων, χρειάζεται να ακολουθείτε τους παρακάτω βασικούς κανόνες σωστής συντήρησης και καθαρισμού:

ΟΔΗΓΙΕΣ ΠΡΟΦΥΛΑΞΗΣ

ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΒΑΦΗΣ: 

Είναι σαφές ότι κάθε κούφωμα έχει υποστεί μια ορισμένη επεξεργασία βαφής. Για να διατηρηθεί το κούφωμα την αρχική άψογη εμφάνισή του θα πρέπει να προσέξετε ορισμένα πράγματα: Μην κολλάτε σελοτέιπ ή άλλου είδους ταινίες στη βαφή, καθώς μπορεί να τη βλάψει. Το ίδιο ισχύει και για υλικά οικοδομής που μπορεί να έχουν κολλήσει κατά την προετοιμασία του σπιτικού σας, όπως τσιμέντο, γύψος, ασβέστης κ.ά.

ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΕΠΙΦΑΝΕΙΑΣ: 
Φροντίστε την άρτια εμφάνιση του κουφώματος, δίνοντας βάση στην επιφάνειά του. Εάν παρατηρήσετε ίχνη σιλικόνης, χρησιμοποιήστε λίγο μπλε οινόπνευμα που διατίθεται στην αγορά και ένα μαλακό ύφασμα ή βαμβάκι, και με προσεκτική τριβή αφαιρέστε τα. Επίσης, μην επιλέξετε υφάσματα με τραχιά επιφάνεια, σύρματα ή δυνατά καθαριστικά για τη φροντίδα του κουφώματος, διότι υπάρχει κίνδυνος καταστροφής τους. 

ΣΥΡΟΜΕΝΑ -ΑΝΟΙΓΟΜΕΝΑ: 
Στην περίπτωση των συρόμενων κουφωμάτων, φροντίστε να μην έρχονται σε επαφή οι οδηγοί ολίσθησης με χώμα, ή διάφορα σκληρά στοιχεία. Τα βουρτσάκια θα πρέπει να παραμένουν καθαρά, χωρίς σκουπίδια ή κόλλες. Αναφορικά με τα ανοιγόμενα, για άριστη στεγάνωση και ανθεκτικότητα, δώστε προσοχή στα λαστιχάκια και λιπαίνετε όλα τα κινητά μέρη του κουφώματος. 

ΑΝΟΙΓΜΑ – ΚΛΕΙΣΙΜΟ ΤΟΥ ΚΟΥΦΩΜΑΤΟΣ: 
Σε περιπτώσεις κουφωμάτων που έχουν μηχανισμό ανάκλισης, δώστε ιδιαίτερη προσοχή στον χειρισμό του. Μπορεί να τον μπλοκάρετε και να μην λειτουργεί σωστά το κούφωμα. Εάν παρατηρήσετε μπλοκάρισμα της κίνησης, μην προσπαθήσετε να αποκαταστήσετε το πρόβλημα μόνοι σας, διότι υπάρχει κίνδυνος επιδείνωσής του. Η πλέον ενδεδειγμένη λύση σε αυτή την περίπτωση, είναι να καλέσετε Τεχνικό προσωπικό από το service της εταιρείας κουφωμάτων. 

ΓΙΑ ΡΟΛΑ: 

Ιδιαίτερη σημασία δίνουμε στον τρόπο που μεταχειρίζεται ο τεχνικός την κίνηση των κουφωμάτων – αυτό ισχύει και στα ρολά. Εάν μπλοκάρει ο ηλεκτρονικός μηχανισμός (αυτοματισμός-μοτέρ), καλέστε τον τεχνικό για να επιλύσει το πρόβλημα, καθώς οι μηχανισμοί των ρολών είναι περίπλοκοι και οποιαδήποτε δική σας απρόσεκτη επέμβαση μπορεί να φέρει το αντίθετο αποτέλεσμα. 

Σε παραθαλάσσιες περιοχές επιβάλλεται η συντήρηση τέσσερις φορές το χρόνο.

ΔΕΝ ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ:

  • Ο καθαρισμός των προφίλ με ορυκτά προϊόντα όπως είναι το λάδι, το κοινό γράσο, οι βενζίνες και οι διαλύτες.
  • Το τρίψιμο των κουφωμάτων με γυαλόχαρτο, σύρματα, μεταλλικές βούρτσες, μεταλλικές σπάτουλες η λάμες. Υπάρχει κίνδυνος να προκληθεί ανεπανόρθωτη ζημιά στα προφίλ και στην περίπτωση των υαλοπινάκων να χαραχθούν υποβαθμίζοντας έτσι την οπτική ποιότητα τους.
  • Το πλύσιμο των κουφωμάτων με πιεστικό μηχάνημα ή λάστιχο βρύσης. Υπάρχει κίνδυνος να δημιουργηθεί μόνιμη υγρασία στη βάση του τζαμιού προσβάλλοντας το υλικό στεγάνωσης των υαλοπινάκων με αποτέλεσμα την εισχώρηση υγρασίας στο διάκενο του τζαμιού.

ΔΥΣΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ – ΒΛΑΒΗ

Βλάβη ή δυσλειτουργία που παρουσιάζεται σε κούφωμα πιθανόν να οφείλεται σε:

– Μη τήρηση των παραπάνω όρων συντήρησης και καλής λειτουργίας

– Φθορές που προκλήθηκαν από τρίτα συνεργεία

-Έντονα καιρικά φαινόμενα ή φυσικές καταστροφές

-Επέμβαση μη εξουσιοδοτημένου συνεργείου.